31. řádná valná hromada Komory daňových poradců ČR

Publikováno 10.11.2023

Brno, 10. listopadu 2023 – Dnes se v Brně v hotelu Passage konala 31. řádná valná hromada Komory daňových poradců ČR. Aktivity Komory za poslední období ve své zprávě shrnula prezidentka Komory, Petra Pospíšilová. Zmíněna byla legislativní aktivita Komory a podpora profese, kdy se Komora v posledním roce snaží klást důraz na vymezení pozice daňového poradce a osvětu veřejnosti o tom, co si pod profesí daňového poradce má představit a jaké jsou jeho výhody.

V úvodu také pozdravila přítomné místopředsedkyně představenstva České advokátní komory, Monika Novotná. Poukázala na nezbytnost spolupráce obou profesních komor, která je vždy ve prospěch klienta, protože každá transakce má nejen rozměr právní, ale i daňový.

Daňoví poradci byli informováni o aktuálním stavu prací na výstavbě komorového webového portálu umožňujícího digitální komunikaci se členy Komory i s veřejností, včetně řádné autentizace pro komunikaci s použitím digitální identity občana (tzv. NIA), stejně jako o aktivitách Prezidia, které směřují k modernizaci a digitalizaci kvalifikačních zkoušek.
Digitalizace agend Komory daňových poradců ČR je reakcí na vývoj legislativy, resp. reakcí na zákon o právu na digitální služby, který orgánům veřejné moci, mezi které patří i Komora, uložil povinnost umožnit digitální úkony a nabídnout digitální služby,“ doplnil Radek Neužil, tajemník Komory,

Valná hromada dále projednala zprávy o činnosti Dozorčí komise a Disciplinární komise, hospodaření za rok 2022 nebo schválení rozpočtu na rok 2024. „Závěry diskuze jasně ukázaly, že novinky v oblasti AI technologií jsou pro práci daňových poradců důležité. Valná hromada proto odhlasovala investiční záměr na podporu vývoje nástrojů pro využití umělé inteligence ve prospěch profese daňových poradců,“ reagovala Petra Pospíšilová, prezidentka KDP ČR, po schválení rozpočtu na rok 2024.

Diskutovaly se také návrhy na novelu Stanov Komory daňových poradců ČR nebo nový profesní kodex.

Ing. Petra Pospíšilová
prezidentka KDP ĆR

email: prezident@kdpcr.cz

email: neuzil@kdpcr.cz

Kozí 26/4

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 5 160 daňových poradců a eviduje 1 337 společností vykonávajících daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem CFE Tax Advisers Europe. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně CFE provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese https://taxadviserseurope.org/

TZ_KDPCR_2023_11_10_31_radna_valna_hromada_komory_danovych_poradcu.pdf 438KB Stáhnout