Komora podporuje pozměňovací návrhy, které zvýší stabilitu daňového prostředí

Publikováno 13.12.2018

Brno, 12. prosince 2018 – V souvislosti s projednáváním daňového balíčku se objevují mnohé pozměňovací návrhy. Komora podporuje takové, které vedou ke zjednodušení zdanění a zvýšení právní jistoty poplatníků. Mezi takové návrhy patří i zrušení zavedení zákazu zneužití práva jako jednoho z pravidel daňového řízení. „Již v průběhu připomínkového řízení Komora navrhovala vypuštění této výslovné úpravy, která může přinést poplatníkům komplikace a nejistotu,“ říká člen Prezidia Komory daňových poradců, Jiří Nesrovnal. Zákaz zneužití práva již dnes vyplývá z příslušných rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Tato rozhodnutí zároveň stanovují pevné mantinely a především zdůrazňují, že by mělo jít až o ty nejextrémnější situace. „V případě navrhovaného znění by došlo naopak k tomu, že by se tento princip stal základním kamenem daňového řízení a hrozí jeho nadužívání,“ doplňuje Nesrovnal.

Dalším příkladem je navrhovaná povinnost stanovit daňové přiznání formou právního předpisu, tj. formou vyhlášky. I v tomto případě jde o návrh, který je ze strany Komory dlouhodobě prosazován. „Správnost tohoto návrhu mimo jiné opakovaně ve svých daňových nálezech potvrzuje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud s tím, že povinnosti daňových subjektů je možné stanovit pouze právním předpisem,“ upozorňuje daňový poradce a vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek.  Jde např. o nálezy Ústavního soudu ve věci elektronické evidence tržeb či kontrolního hlášení.

člen Prezidia KDP ČR
Ing. Tomáš Hajdušek

vedoucí Sekce správa daní a poplatků

T: 602 771 822

T: 602 427 342

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 883 daňových poradců a eviduje 1 062 společností vykonávající daňové poradenství.

Komora podporuje pozměňovací návrhy, které zvýší stabilitu daňového prosředí.pdf 315KB Stáhnout