Legislativní aktivity profesních komor nelze považovat za lobbing

Publikováno 10.10.2018

Brno, 10. října 2018 – Komora daňových poradců v rámci připomínek k návrhům zákonů upravujících lobbing odmítla, aby v oblastech, které se týkají její pravomoci, podléhala nové regulaci lobbingu.

Jiří Nesrovnal, člen Prezidia KDP ČR, k tomu říká: „Komora požaduje, aby v případě komor zřízených ze zákona s povinným členstvím byly tyto v rámci své působnosti vyňaty z působnosti tohoto zákona. Jsme přesvědčeni, že postup komor v těchto případech vyplývá z příslušných právních norem a je v souladu s jejich smyslem a cílem. Legislativní aktivity profesních komor tak nelze považovat za lobbing ať již v rámci přípravy legislativy, tak i výkladů k ní.“

Připomínky Komory daňových poradců ČR k Návrhu zákona o lobbování.

Komora jako povinné připomínkové místo v procesu tvorby nových daňových předpisů pravidelně vznáší připomínky, které mají za cíl odstraňovat nedostatky v návrzích. Komora je ze své podstaty apolitická, a proto její návrhy nemíří na prosazení daňových výhod pro určité skupiny osob. Smyslem jejích připomínek je snaha o zkvalitnění daňové legislativy. Proto postrádá smysl chtít omezovat tuto činnost Komory a požadovat dodržování stejných pravidel, jaká budou platit pro profesionální lobbisty zaměřené na prosazování určitý zájmů omezené skupiny osob. Takovýto požadavek by ochromil činnost Komory ve vztahu k její činnosti vůči orgánům české daňové správy.

Komora vždy jedná transparentně a záznamy o těchto aktivitách je možné jednoduše najít. Nejde jen o legislativní činnost, ale také o projednávání metodických pomůcek a dotazů. Pokud bude tento typ jednání podléhat zákonu o regulaci lobbingu, bude to znamenat neodůvodněnou a neúměrnou administrativní zátěž pro všechny profesní komory.

Návrh zákona o lobbování: https://bit.ly/2Nu2cMV.

Ing. Jiří Nesrovnal
člen Prezidia KDP ČR

JUDr. Martin Kopecký
daňový poradce a náhradník Prezidia KDP ČR

E: mkopecky@centrum.cz

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 841 daňových poradců a eviduje 1 058 společností vykonávající daňové poradenství.
Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Legislativní aktivity profesních komor nelze považovat za lobbing 279KB Stáhnout