Daňový poradce je odborník

Publikováno 23.03.2023

Brno, 23. března 2023 – Daňový poradce je odborník, který rozumí daním. Svým klientům pomůže, poradí a dodá jistotu, že mají vše kolem daní v pořádku. Toto potvrdil průzkum mezi podnikateli a firmami, který si Komora daňových poradců ČR nechala zpracovat nezávislou agenturou B-inside s.r.o. u více než 400 podnikatelských subjektů napříč trhem.

Oslovení podnikatelé se ztotožnili s tvrzením, že daňový poradce pomáhá s řešením daňových povinností, je zárukou silné pozice při jednání s finanční správou a v konečném důsledku včasnými a správně zpracovanými podáními šetří firmám čas a peníze.

Jsme rádi, že se potvrdil i výsledek našeho předchozího průzkumu, že daňoví poradci nejsou motivátory nekalých nebo agresivních daňových praktik, a jejich klienti ani takovou službu neočekávají. Naopak se potvrdilo, že značná část poradců působí preventivně a upozorňuje na důsledky rizikových daňových řešení a jejich dopady, včetně trestní odpovědnosti,“ konstatovala prezidentka Komory daňových poradců ČR, Petra Pospíšilová.

Společnosti, které služby daňových poradců používají, jsou s těmito službami velmi spokojené,“ dodává k výsledkům průzkumu Pospíšilová.

Průzkum ukázal, že podnikatelé nejsou dobře informováni o výhodách a zárukách, které daňoví poradci garantují. Jedná se například o vysokou odpovědnost za poskytovanou službu, kdy daňoví poradci jsou pojištění na škody, které mohou vzniknout například ve formě daňové pokuty a penále. To nemůže v tomto rozsahu jiná profese nabídnout. Podobně i široká povinnost mlčenlivosti na straně daňových poradců garantuje to, že vztah s klientem může být založen na skutečné důvěře. Všichni daňoví poradci navíc museli projít náročnou profesní zkouškou, kde Komora ověřila jejich kvalifikaci.

Podnikatelé také potvrzují silnou pozici a nezastupitelnou roli Komory daňových poradců ČR v daňovém světě i díky její mediální a odborné činnosti, včetně aktivního využívání sociálních sítí a intenzivního zapojení do legislativního procesu,“ doplňuje Radek Neužil, tajemník Komory daňových poradců ČR. Komora je povinným připomínkovým místem pro návrhy daňových zákonů a jejím cílem je napomoci tomu, aby byl daňový systém srozumitelnější a došlo k postupnému vyjasňování výkladových problémů, které nynější složité daňové zákony nutně přinášejí.

Ing. Petra Pospíšilová
prezidentka KDP ČR
Mgr. Ing. Petr Toman
viceprezident KDP ČR

email: prezident@kdpcr.cz
email: tomanp@email.cz
email: neuzil@kdpcr.cz

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 5 107 daňových poradců a eviduje 1 298 společností vykonávajících daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem CFE Tax Advisers Europe. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně CFE provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese https://taxadviserseurope.org/european-register-of-tax-advisers/.

TZ_KDPCR_2023_03_23_Danovy_poradce_je_odbornik.pdf 781KB Stáhnout