Profesní komory se staly součástí legislativního procesu

Publikováno 03.03.2015

Praha, 3. března 2015 - Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a předsedou Legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem jednal se zástupci dvanácti profesních komor zřízených zákonem o lepší vzájemné spolupráci a o jejich začlenění do procesu tvorby zákonů. Komora opakovaně upozornila na koncepční problémy v návrhu trestního zákoníku, kdy se namísto cílených opatření proti daňovým únikům například k oblasti DPH u lihu nebo pohonných hmot zavádí centrální opatření, která budou kriminalizovat podnikatelské prostředí a dopadnou plošně na daňové poplatníky i profesi daňových poradců a advokátů.

Zástupci profesních komor historicky poprvé jednali se zástupci státu. Setkání předcházela iniciativa profesních komor, která upozornila na nedostatečnou spolupráci při tvorbě zákonů. Na tyto připomínky reagovala vláda významnou změnou legislativních pravidel. „Profesní komory se staly povinným připomínkovým místem v rámci mezirezortního připomínkového řízení. Jedná-li se o legislativu z jejich oblasti působnosti, mohou komory přímo ovlivnit její tvorbu i konečné znění. Druhým krokem, co se týče změny Legislativní rady vlády, je možnost účastnit se jednání rady při projednávání těchto návrhů,“ sdělil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

V oblasti připomínkování daňových zákonů je Komora daňových poradců aktivní již mnoho let. Ze strany Ministerstva financí není přikládána v mnoha případech váha odbornému názoru daňových profesionálů. Při tvorbě právních norem jiným ministerstvem ale doposud scházela vzájemná komunikace. Typickým příkladem je příprava novely trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. předložená Ministerstvem spravedlnosti. „Komora plně podporuje boj proti nezákonnému krácení daně, ale je nutné používat dobré a cílené nástroje. Není možné volit celoplošné řešení této situace, protože to bude mít negativní vliv na spoustu daňových poplatníků nebo dokonce dobrých státních úředníků. Současné předložení novely trestního zákoníku míří právě přímo proti profesím daňového poradce a advokáta,“ uvedl prezident Komory Martin Tuček.

Další klíčovou oblastí, kterou je nutné řešit, je často zcela nedostatečná lhůta od přijetí nového zákona k nabytí jeho účinnosti. „Pro nás je velmi důležitá legisvakanční doba, kdy daňový poplatník má reálnou šanci se připravit na změnu daného zákona. Apelujeme na její dodržování, neboť aplikace nového zákona má výrazný dopad především na daňové poplatníky,“ řekl Tuček. Prezident proto vítá zapojení Komory do připomínkového řízení, kde je možné upozornit na možné aplikační problémy, které by měly při krátké legisvakanční lhůtě kritický dopad na daňové poplatníky.

Od dalšího jednání si Komora daňových poradců slibuje řešení problematiky prezentace daňového poradce jako profesionála. „Je velmi složité rozeznat, zda je před vámi odborník či podvodník,“ dodává Tuček. Současně upozorňuje na to, že dnes chybí v praxi vymahatelný způsob ochrany profese a postihu neoprávněného poskytování daňového poradenství. „Pokud jsou totiž tyto služby prováděny lidmi, kteří se za odborníky pouze vydávají, může dojít na značné škody na straně státu i daňových poplatníků,“ zdůraznil Radek Neužil, tajemník Komory. Komora daňových poradců ČR proto očekává podporu profesí na vládní úrovni a zajištění kompetencí k ochraně před neoprávněným poskytováním odborných služeb a respekt ke skutečnosti, že daňový poradce chrání práva daňového poplatníka.

Zdroj foto: Úřad vlády ČR.

Další informace prosím na níže uvedených kontaktech:
tajemník KDP ČR
E: neuzil@kdpcr.cz
H: www.kdpcr.cz

602 00 Brno - město

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4552 daňových poradců a eviduje 855 společností vykonávajících daňové poradenství. KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Komora je členem ConfédérationFiscaleEuropéenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese http://www.cfe-eutax.org/. Více naleznete prosím na http://www.kdpcr.cz .