Ústavní soud dal za pravdu léta uplatňované připomínce Komory

Publikováno 28.11.2019

Brno, 28. listopadu 2019 – Komora daňových poradců již roky uplatňuje námitku, že není možné, aby obsah povinného formuláře k podávání daňového přiznání nebyl stanoven zákonným předpisem.

Vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek, k tomu dodává:Dlouhodobě upozorňujeme Ministerstvo financí, že obsah daňových formulářů by měl být stanoven vyhláškou. Naposledy jsme tuto připomínku uplatnili v rámci aktuální novely Daňového řádu, která je v tuto chvíli projednávána Poslaneckou sněmovnou. Ministerstvo financí tuto připomínku neustále odmítá. Dnes nám však dal ve svém nálezu za pravdu Ústavní soud, který v zásadě argumentuje obdobně jako Komora.“

Jestliže je formulář k podávání daňového přiznání závazný pod sankcí, není ústavně konformní, aby jeho struktura a obsah nebyly stanoveny právním předpisem. Fakticky se totiž jedná o stanovení povinnosti širokému okruhu daňových subjektů. Na tento problém jsme již dříve upozorňovali v souvislosti s nálezem Ústavního soudu k problematice kontrolních hlášení, doplňuje Jiří Nesrovnal, člen Prezidia Komory daňových poradců a vedoucí Sekce dani z příjmu právnických osob.

Komora daňových poradců nepovažuje za šťastné, že v návrhu zákona o právu na digitální služby je zakotveno, že formulář by měl být závazný po jeho zveřejnění na internetových stránkách příslušného úřadu. Takto navrhovaná úprava je v rozporu s předmětným nálezem. Doufáme, že tato chyba bude odstraněna při projednávání předmětné normy v Senátu PČR.

člen Prezidia KDP ČR
Ing. Tomáš Hajdušek​
vedoucí Sekce správa daní a poplatků

T: 602 771 822
T: 602 427 342

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 979 daňových poradců a eviduje 1 128 společností vykonávající daňové poradenství.

TZ_KDPCR_2019_11_28_Ustavni soud dal za pravdu leta uplatnovane pripomince Komory.pdf 304KB Stáhnout