Publikováno 13.12.2018

Brno, 14. prosince 2018 – Jak jsme již informovali v souvislosti s projednávaným daňovým balíčkem 2019, Komora podporuje některé pozměňovací návrhy. Mezi takové bezpochyby patří i návrh změny týkající se lhůt pro podání daňového přiznání.

Tento návrh v prvé řadě pozitivně motivuje poplatníky k elektronické komunikaci se správcem daně, což jako Komora dlouhodobě podporujeme,“ říká člen Prezidia, Jiří Nesrovnal.

Kromě toho uvedený návrh odstraňuje mnohé výkladové nejasnosti, které v současné době v oblasti lhůt pro podávání přiznání zbytečně komplikují správu daní a přinášejí nejistotu pro poplatníky,“ doplňuje vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek.

Uvedený návrh odstraňuje zbytečné riziko v případě neúmyslných pochybení poplatníků či nestihnutí lhůt z důvodu jejich zaneprázdnění. V těchto situacích mohou situaci zachránit buď elektronickým podáním daňového přiznání, nebo využitím služeb daňových poradců. Výhodou pozměňovacího návrhu je také nulový negativní dopad do příjmů státního rozpočtu a zjednodušení správy daní na straně správce daně.

člen Prezidia KDP ČR
Ing. Tomáš Hajdušek

vedoucí Sekce správa daní a poplatků

T: 602 771 822

T: 602 427 342

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 883 daňových poradců a eviduje 1 062 společností vykonávající daňové poradenství.

Změna lhůty pro podání daňového přiznání je pro státní správu i daňové poplatníky prospěšná.pdf 318KB Stáhnout